Wandelen

Cascade de la Pisserotte Foto: Paul Schipper

De Montagne Bourbonnaise is bij uitstek wandelgebied. In ons huis hebben we tal van kaarten en uitgestippelde routes liggen. Zorg voor stevige schoenen, want de paden kunnen ruig zijn en de stenen in de kreekjes en rivieren glad. Kijk ook even hier voor meer informatie.

De fraaiste wandelroutes zijn dichtbij in de buurt te vinden. Als je bijvoorbeeld naar Arfeuilles gaat, vind je daar allerlei bewegwijzerde routes, maar ook het wintersportgebied La Loge des Gardes telt wandelroutes van enkele kilometers tot flinke dagtochten. Meestal zijn nieuwe kaarten bij de lokale VVV’s (syndicat d’initiative) op te halen. Hier een paar wandelingen met als startpunt de voordeur van het huis in Rebiriere. In de eetkamer liggen in een bak de folders en kaarten.

Ommetje rond het huis (2 km)
Loop het rode zandpad naast het huis af. Ga bij het eerste kruispunt (bij het kruis van de foto hiernaast dat boven op een heuvel staat) rechts af en volg het pad dat uiteindelijk een langzame krul naar rechts maakt en even later naar links en omhoog .Je komt zo weer uit bij het huis. Dit pad is jaren onbegaanbaar geweest, tot wijlen onze buurman met behulp van anderen bomen rooide, kreken verlegde en gaten opvulde. Je kunt natuurlijk ook de omgekeerde volgorde lopen.

Omloop naar een panoramapunt (3 km)
De deur uit, direct rechts over de verharde weg tot je in Chez Regnier bent. Daar rechtsaf. Na honderd meter na een afslag naar rechts (die onthouden voor de terugweg), zie je een bordje met een pijl naar links met verwijzing naar het point de vue. Beklim dat pad. Bovenaan, na zo’n 150 meter, vind je stenen tafelen die met geëmailleerde kaarten uitleg geven over wat je allemaal in de verte ziet. Terug die afslag naar rechts (nu dus naar links) nemen en op een heuvel de afslag naar rechts. Dan zie je het huis al liggen. Ook in omgekeerde volgorde te lopen.

Naar bakker Nizerolles en terug (4 tot 7 km)
Loop het rode zandpad naast het huis af. Heuveltje op en af en langs enkele waterplaatsen (met historische uitleg van het ontstaan op een bord). Je komt uiteindelijk op een kerkplein. Neem daar de hoofdweg links naar boven en na een 100 meter zie je rechts een klein pleintje met daar de bakker in een Bar Tabac. Zelfde route terug of een omweg van enkele kilometers door de weg te vervolgen en voorbij de begraafplaats links af te gaan en dan op het eind weer links.

Middeleeuws waterpunt in Le Lion

Langs de hameaux Le Lion, Gemma en Chez Régnier (4 km)
Loop het rode pad naast het huis af en op. Ga bij het kruis rechtdoor richting Nizerolles. Neem na een vennetje de eerste afslag links. Je komt in Le Lion langs een middeleeuwse bron, enigszins verstopt in het geboomte. Loop door langs Gemma tot je niet meer verder kan en ga dan rechtsaf naar Chez Régnier. Onderweg kan je nog even naar het uitkijkpunt lopen. Bij het bord met ‘point de vue’ omhoog en linksaf. Na het verpozen bij de geëmailleerde tafels aldaar weer terug naar de weg en daar rechtsaf. Bij Chez Régnier links af en op huis aan.

De vroegmiddeleeuwse kerk van Chatel Montagne

Naar Chatel Montagne en terug (2 x anderhalf uur)
Loop via het rode zandpad naast het huis langs enkele waterplaatsen. Ga links af door Le Lion en Gemma. Aan het eind op de T-splitsing rechtsaf, langs de ingang van de sportvelden. Steek bij Le Pin de N7 over en neem direct de afslag naar Baratin. Volg deze weg. Je ziet al telkens bordjes met een groen wandelaartje en de tekst ‘Montagne Bourbonnaise’. Als je twijfelt bij een kruising, dan moet je de weg met een ‘X’ op een klein bordje op boom of paal NIET nemen. Op een gegeven moment ga je rechtdoor een landweg/zandpad op. Die gaat uiteindelijk slingerend tussen de bomen en de weilanden steil naar beneden. Dat is alleen vervelend als je je realiseert dat je straks die weg weer omhoog moet…
Je komt (springend over een kreekje) bij een asfaltweg. Ga daar rechtsaf en volg die tot over een brug. Daar kan je kiezen om rechtsaf te gaan via de wat langere, minder steile weg omhoog, of om de asfaltweg nog een honderd meter naar links te volgen om een wit huis heen en dan een zeer steile klim naar boven te maken. Eenmaal boven steek je een weg over en dan ga je via een prachtig pad door de bossen langs een eeuwenoude stenen muur naar Chatel. De beloning is groot als je naar de kerk loopt en lekker gaat lunchen bij Le 16 arts of de crêperie. Je kunt dezelfde route terug nemen of je kunt, eenmaal beneden, bij de brug een omweg van een paar kilometer via Les Martinants maken. De borden geven de richting aan. De keuze zal afhangen van de omvang van het vloeibare deel van de lunch.
Overigens gaan de echte ‘die-hards’ na de lunch naar Le Mayet (anderhalf uur) en dan naar Nizerolles en ons huis (nog eens anderhalf uur).