tips en links

Tips
Wat kan je allemaal doen als je in Rebirière bent?
Het belangrijkste is wellicht uitrusten! Er is een oorverdovende stilte in het gebied. Het is er zo stil dat je een auto hoort die een anderhalve kilometer verder op de weg naar Vichy rijdt. Hoogst irritant!
Wandelen is ook een mooie vorm van ontspanning en we hebben daar een speciale
pagina aan gewijd.
Verder kan je natuurlijk fietsen. Er staan mountainbikes in de kelder. Pomp de banden wel goed op (pomp ligt ook in de kelder). Sommige heuveltjes zullen je overigens dwingen toch de benenwagen te gebruiken.
Maar er is gelukkig meer in zomer én winter.

Zwemmen
Een van de strandjes bij Mayet.Een frisse duik in het koele nat kan op een aantal plaatsen in de buurt. De vennetjes bij het huis zijn er echter minder geschikt voor. Het is stilstaand water en niet al te schoon. De honden hebben er overigens geen last van, maar zelf doen we het niet. In en bij Le Mayet de Montagne zijn enkele natuurbaden. Een in Saint Clément vind je door de borden met ‘plan d’eau’ te volgen. Een zwembad is nog dichter bij en maakt onderdeel uit van een camping. Maar je kan er ook komen als je geen tent hebt opgezet. Het ligt even voorbij de herberg Le Relais Du Lac. Ga in Mayet richting La Loge des Gardes en je kan het dan niet missen.

Skiën
La loge des Gardes is een skicentrum op 25 minuten rijden langs een mooie weg. Volg gewoon de borden. Het hoogste punt van het skicentrum is 1200 meter en er zijn 4 verschillende pistes, waarvan 1 groen, 1 blauwe en 1 rode. Wat voor kleur de vierde piste is, weten we (nog) niet. Er zijn 3 liften en de sneeuwzekerheid is niet zo hoog: op een schaal van 1 – 10 is het ongeveer een 6.  Voor de meer bedaagden onder ons is het misschien leuk om te weten dat er volop loipes zijn voor het langlaufen. Zomers kan je op snowboards met wieltjes naar beneden en er is ook een soort sleebaan met sleetjes op wielen.

Bezichtigen
Kastelen, versterkingen, forten, kathedralen, abdijen en kerken zijn alom aanwezig in de Montagne Bourbonnaise. In deze
folder vind je werkelijk alles over deze oude gebouwen die te bezichtigen zijn. Ook staan er de onderwerpen en adressen van de verschillende musea in de buurt en de parken (bloementuinen). Verder kan je allerlei te bezichtigen werkplaatsen als pottenbakkerijen, siersmeden en glasblazers er in vinden. Het leukst zijn natuurlijk de wijnhuizen. Proeven, keuren, en kopen. Ook attracties als karten, quadrijden, luchtballonvaren (veel geld mee nemen), golf, paardrijden en deltavliegen zijn op een rijtje gezet. Als laatste mag niet vergeten worden dat er allerlei gezondheidsbaden (thermale bronnen) met bijbehorende massages te ondergaan zijn. De folder is wel ruim 20 mb groot, dus het kan even duren. Een kaart met de kastelen opgetekend, vind je hier. Die is overigens 2 mb groot.

Winkelen
Vichy is een grote stad met een mooi centrum, inclusief een half overdekt park. Maar ook andere grote steden zijn niet al te ver weg. Dat zijn bijvoorbeeld Montluçon, Clermont Ferrand en zelfs Lyon. Allemaal min of meer een uur rijden.

Links
Informatie over de streek Allier.
Alle 64 namen van de lieu-dits in Nizerolles.
Golfen in Vichy of er vlakbij in Forêt de Montpensier.