Huisregels

Het is verplicht om plezier te hebben in dit vakantiehuis. Daar kan niet aan worden ontkomen. Een tweede regel is dat wat kapot gaat of op raakt, direct gerepareerd, vervangen of aangevuld moet worden. Het kan een kapotte lamp, een leeg gastankje zijn, maar ook een ingestorte keldermuur (is al twee keer gebeurd). Neem voor grote zaken even contact met ons op. Misschien dat we er voor verzekerd zijn. Ook moet je de mondvoorraad in stand houden. Er staan bijvoorbeeld wat flessen van het een en ander (van water tot en met digestief). Pak ze gerust, maar koop wel nieuwe. Datzelfde geldt uiteraard voor het gas. In principe is er altijd voldoende voor een lange periode koken en verwarmen, maar je weet nooit. Als de gasfles van de oven of die van de kachel op is, staat er een reserve in de kast onder de trap. Bij de Mr. Bricolage in Le Mayet moet je dan de lege inruilen voor een volle. Dat zijn overigens de kosten niet.

We verhuren ons huis niet (althans nog niet), maar we verwachten wel dat mensen die er tijdelijk mogen verblijven de kosten vergoeden van wat ze gebruiken. Denk daarbij aan het hout voor de kachel (indicatie: als het houthok vol is, ligt daar voor 120 euro aan brandstof) en de elektriciteit voor de verwarming. De winters zijn duur in Frankrijk …

Bij aankomst bij het onbewoonde huis
Als je in het donker arriveert en het huis nog niet kent, zorg dan voor een zaklampje. Het is echt aardedonker. Als het goed is, kan je gewoon het licht aan doen met een schakelaar binnen direct naast de deur. Maar een lekker onweer kan roet in het eten hebben gegooid en de elektriciteit  hebben uitgeschakeld. Ga dan naar de elektriciteitsmeter. Die hangt als je binnenkomt in de linkerhoek naast het raam. Schakel de stroom aan door de hoofdschakelaar op de foto bij nummer 1 naar rechts te draaien. Laat de schakelaar die op de foto is aangegeven met een 3 (bovenste rij naast de zwarte) nog even op omhoog en dus op uit staan. Dat is de schakelaars die de boiler van stroom voorziet. De boiler moet eerst water hebben. De schakelaar op de onderste rij (met een 2) moet ook aan. Dan heb je licht in de kelder en op zolder. De andere schakelaars staan als het goed is al aan. De pictogrammen geven aan wat ze aansturen.
Als de stroom is ingeschakeld, kan het licht in de kamer aan. De knop zit direct naast de voordeur. De andere knoppen daar zorgen voor licht buiten.
Je moet vervolgens naar de kelder afdalen om de centrale waterkraan aan te zetten. De sleutel voor de kelder vind je op het buikkastje in de kamer. De kelderdeur is rechts van het huis. De lichtschakelaar van de kelder zit aan de binnenkant boven de deur rechts.
In de kelder zit links tegen de voormuur de hoofdkraan. Zet die helemaal open. Een tweede hoofdkraan zit verstopt links van de boiler op de muur, een beetje verstopt achter de leidingen.Het is een  handel die op de kruising van blauwe en rode leidingen zit. Het is handig als je deze kraan eerst een klein beetje openzet. Dan kan je kijken of er in het huis nog kranen openstaan. Die kranen zitten in de keuken, badkamer, douche, bijkeuken en in de kelder.

Zorg dat kranen overal dicht zijn. Dat is meestal het geval. Het water dat je hoort lopen, vult het reservoir van de wc en de boiler. Als de hoofdkranen open staan, laat dan alle andere kranen even kort doorlopen om lucht uit de leidingen te halen. Vergeet de warmwaterkranen niet. Als het water is aangesloten en de lucht uit de leidingen is, kan de stroom van de boiler worden aangezet. Dat is de schakelaar op de foto met een 3 aangegeven.
Als je dit gedaan hebt, kan je verder. Dat betekent koelkast inrichten en dichtdoen (’s zomers ijsklontjes maken), ramen openzetten om te luchten (overdag natuurlijk).
Dit en de rest, dekens uit de hoezen, enzovoorts, wijst zich van zelf. De gasoven werkt met een gasfles die in de oven zelf staat. Hoofdknop goed opendraaien en soms de resetknop op de drukregelaar indrukken. Klaar!